Mořská štika s omáčkou z červené řepy
Rozpis na 4 porce:
600g filetů z mořské štiky
1 oloupaná cibule
250g oloupané červené řepy
2 lžíce másla
400ml zeleninového vývaru
1 lžička sušeného rozmarýnu
1-2 lžíce sterilovaného křenu
100g kysané smetany
4 lžíce sekanné jarní cibulky
2 lžíce citrónové šťávy
hladká mouka na obalení
olej na osmažení
sůl, pepř
Na rozpuštěném másle osmahneme kostičky
cibule, přidáme nudličky řepy, kterou orestujeme.
Vše zalijeme vývarem a spolu s tymiánem a rozmarýnem necháme vařit.
Když je řepa měkká, kastrol odstavíme a vše rozmixujeme. Poté do omáčky přidáme křen, smetanu společně prohřejeme, dochutíme solí,
pepřem a vmícháme jarní cibulku.
Filety mořské štiky důkladně omyjeme a usušíme.
Potom je osolíme, opepříme, pokapeme citrónovou šťávou a obalíme v hladké mouce.
Na pánvi rozpálíme olej a filátka na něm pozvolna opečeme z obou stran dozlatova. Porce ryby podáváme s řepnou omáčkou a zdobíme
plátkem citrónu.