Koblihy
Koblihy
3 hrnky polohrubé
mouky
2 lžíce cukru
špetka soli
2 žloutky
1 vrchovatá lžíce
droždí
2 lžíce másla
1lžíce rumu
½ hrnku mléka
zavařenina k plnění
olej na smažení
Droždí rozdrobíme
do vlažného mléka, přidáme lžíci
cukru, posypeme moukou a
nechámevykynout.
Mouku smícáme
se zbylým cukrem, solí, rozpuštěným
máslem, rumem,
vykynutýmkváskem.
Podle potřeby přidáme
ještě mléko.
Vypracujeme řidší
těsto, které necháme vykynout.
Po vykynutí posypeme
vál moukou a z těsta vyválíme placku asi 1 cm
silnou.
Na jednu polovinu placky
hrníčkem naznačíme kolečka,
do jejich středu dáme
zavařeninu. Na druhou polovinu
těsta položíme na první. Kolem vyvýšených míst náplně
je okrouhle přiťukáme
prsty, aby se těsta dobře
dobře spojila, a hrníčkem
vykrájíme koblihy.
Smažíme na oleji,
kterého musí být tolik, aby koblihy
plavaly. Vkládáme
je do tuku vrchní stranou dolů.
Přiklopíme a smažíme
asi 2 minuty. Pak obrátíme
a smažíme nepřikryté.
b jbvuj
(nmbnjk, 8. 3. 2008 18:10)